Ekologický týden
Začali jsme krátkou přednáškou o ekologii, abychom si téma připomněli. Poté se žáci rozdělili do náhodných skupin a začala upcyklace.
Použily se staré látky na výrobu netradičních obrazů, korálky na dekorace a těžítka, vyrobil se strašák, aby ptáci nelétali na úrodu, do skleniček od jogurtů se vyrobily nové marmelády, z obalů od vajíček barevná dekorace a také se šly sbírat kopřivy na čaj a nebo kořeny pampelišek. Jedna skupina i dokonce vysadila nové bylinky, které jsou teď ve skleníku.
A k obědu jsme měli vegetariánské tacos


Druhý den jsme zahájili společným piknikem a ochutnali jsme domácí humus s zeleninou, salsy a tortilly a ovocný špíz. Část žáků šla uklízet do okolních lesů a část se zúčastnila přednášky Milana Václavíka, který mluvil o extrémních jídlech ve světě a měli jsme možnost ochutnat i hmyzí produkty. K obědu cibulačka a plněná paprika balkánským sýrem .


Ve čtvrtek jsme se rozdělili na dvě skupiny. Jedna vyrazila do Pivovaru Kácov a Včelího světa, kde se vyráběly svíčky. Druhá skupina navštívila potravinovou banku v Praze, kde jsme se dozvěděli, jak se neplýtvá potravinami a pomáhá se potřebným. Víte, že každý 10-tý člověk žijící v České republice potřebuje nějakou formu podpory?


Poslední den ekologického týdne nám počasí moc nepřálo. Celý den byl sportovní eko den s různými stanovišti. Zvířecí překážková dráha, eko pexeso nebo třeba úkoly, jak přežít v přírodě. Závěrem nás čekal raut s vegetariánskými pokrmy. Celý týden jsme zhodnotili pozitivně a doporučujeme všem si vyzkoušet například týden bez masa :)).
